Producătorul de gaze Romgaz, una dintre cele mai profitabile companii de stat, are de primit 244 milioane lei de la Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în cuantumul unor accize pe care compania le-a plătit dar care nu trebuiau achitate.

Banii urmează să aibă astfel un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare pe anul 2017.

„În data de 18 decembrie 2017, Romgaz a primit Raportul de inspecţie fiscală de la Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, ca urmare a finalizării inspecţiei fiscale având ca obiect accizele. Având în vedere prevederile legale în vigoare, echipa de inspecţie fiscală a concluzionat faptul că în cazul consumului tehnologic de gaz natural utilizat de către Romgaz pentru menţinerea capacităţii de a produce, de a înmagazina, de a transporta şi de a distribui gaze naturale, accizele nu devin exigibile”, informează un comunicat al Romgaz, transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Oficialii companiei menţionează faptul că Romgaz a calculat, declarat şi achitat accize aferente consumului tehnologic pentru perioada 2010 – 2016 în valoare totală de 244 milioane lei şi care figurează în evidenţa ANAF ca şi creanţe fiscale, de recuperat de către societate.

„În notele explicative la situaţiile financiare individuale interimare pentru perioadele de nouă luni şi trei luni încheiate la 30 septembrie 2017, am prezentat această inspecţie ca fiind o contingenţă, rezultatul nefiind afectat la acel moment de posibilitatea soluţionării favorabile a inspecţiei fiscale. Romgaz va efectua demersuri în perioada următoare pentru recuperarea acestor sume sau compensarea cu alte obligaţii fiscale”, arată compania.

Romgaz a raportat în primele nouă luni un profit net de 1,18 miliarde lei, mai mare cu 66% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a urcat cu 23,6%, la 3,75 miliarde metri cubi.

Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 70%.

Romgaz are o capitalizare de 11,98 miliarde lei.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.