Rafinăria Vega, parte a Grupului Rompetrol, a produs în primele nouă luni din acest an 68.000 de tone de bitum şi, potrivit estimărilor e-nergia.ro, la finalul acestui an nivelul producţiei va depăşi volumul istoric consemnat anul trecut, când la Vega s-au produs 91.000 de tone de bitum.

Estimarea este bazată şi pe faptul că, în luna octombtrie, potrivit datelor din raportul financiar la nouă luni al Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), la Vega a fost consemnat un record al materiei prime procesate. RRC operează, alături de Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, şi Vega, o rafinărie mică, dar care a rămas singurul producător de bitum din ţară, după închiderea rafinăriilor Arpechim şi Suplacu de Barcău.

“Totodată, rafinăria Vega Ploiești și divizia de petrochimie au atins în octombrie un volum total de materii prime procesate de 60.000 de tone, fiind recorduri istorice pentru cele două unități de producție”, scrie în raport.

Asta arată că, cel mai probabil recordul istoric de producţe va fi depăşit, lucru care era cumva previzibil, date fiind declaraţiile din primăvara acestui an ale oficialilor companiei.

„Ceea ce putem lua în considerare şi analizăm în acest moment este creşterea capacităţii de producţie de bitum”, a declarat, în aprilie, vicepreşedintele KMG International (Rompetrol) pentru dezvoltare corporativă şi strategie, Alexey Golovin.

„Întrucât, în prezent, rafinăria Vega este singurul producător de bitum din România, acest produs se bucură de o cerere foarte bună. Luând în considerare planurile României de dezvoltare a infrastructurii rutiere – deoarece Uniunea Europeana alocă fonduri considerabile, iar noi cunoaştem strategia României pe termen lung privind dezvoltarea infrastructurii de transport – noi suntem conştienţi că, în curând, probabil, într-un orizont de 10-15 ani, putem anticipa o cerere foarte stabilă la acest produs. În prezent, analizăm acest proiect şi, posibil, va fi supusă spre dezbatere creşterea capacităţii de producţie de bitum”, a spus Golovin.

La Vega nu se produce doar bitum obişnuit, ci şi bitum cu polimeri. În anul 2007, în urma unei investiţii de peste 7 milioane de dolari, Rompetrol a finalizat la unitatea din Ploiesti o instalaţie de bitum rutier modificat cu polimeri, care completează gama de bitumuri rutiere. Instalaţia de producţie are o capacitate de 60.000 tone/an. Potrivit celor de la Rompetrol, „bitumul rutier modificat cu polimeri produs la Vega se distinge printr-o elasticitate îmbunătăţită şi are o rezistenţă mai ridicată la uzură si variaţiile de temperature”. „De asemenea, asfaltul realizat cu acest tip de produs are o durată de viaţă cu 50% mai mare, costurile de întreţinere sunt reduse la jumătate, rezistenţa la deformaţii permanente este mai bună cu 85% şi, în plus, poate reduce zgomotul în trafic cu până la 20%, în funcţie de soluţia aleasă de constructor”, mai afirmă reprezentanţii companiei.

Un exemplu ar fi o intersecţie mare din Bucureşti, cea de la Aviatorilor. După ce a fost scoasă piatra cubică, a fost folosit bitum cu polimeri, produs la Vega. Lucrarea a avut o garanţie de patru ani, termen care a expirat acum trei ani şi, niciodată până acum, nu a fost nevoie de noi lucrări în zonă, după cum spun cei de la Rompetrol. Asfaltul nu a crăpat, nu au apărut gropi, chiar dacă vorbim despre una dintre cele mai circulate intersecţii din Capitală.

Vega a rămas însă, din păcate, singurul producător de bitum din România, în condiţiile în care e nevoie de el pentru programul de construcţie şi de reabilitare a infrastructurii rutiere, una dintre cele mai dureroase probleme ale României. Tot ce produce Vega se vinde în România, dar reprezintă mai puţin de o cincime din necesarul de consum al ţării. „În România se folosesc aproximativ 500.000 de tone de bitum pe an, iar noi facem 90.000 de tone pe an. Practic, noi suntem la o cincime faţă de ceea ce se foloseşte în România. Ca atare, restul se aduce din import, din Polonia sau Ungaria” spunea, la finalul anului trecut, Laurenţiu Colţănel, administratorul rafinăriei Vega.

1 COMENTARIU

  1. e bine ca avem planuri de dezvoltare a infrastructurii rutiere. Ie multe nu ? in 2017 s-au facut 15 km amarati de autostrada care mai mult ca sigur ca se vor reasfalta dupa iarna. Pentru 2018 credeti ca reusim sa avem o performanta cu 10% mai mare ? poate 16km o sa fie un record .. dar fara sperante desarte .. poate nu-i vedem nici p-aia..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.