OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a raportat, pentru primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 1,84 miliarde de lei, în creştere cu 111% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul net CCA atribuibil acţionarilor OMV Petrom excluzând elementele speciale a fost de 2,054 miliarde de lei, mai mare cu 128% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul pe acţiune CCA excluzând elementele speciale s-a cifrat la 0,0363 lei.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a atins 2,7 miliarde de lei după primele nouă luni din acest an, în creştere cu 117% faţă de perioada corespunzătoare din 2016.

Vânzările grupului în primele 9 luni din acest an au totalizat 14,294 miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de perioada similară din 2016, când au atins 11,953 miliarde de lei.

În trimestrul III din 2017, valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 10% comparativ cu T3/16, la 5,032 miliarde de lei, susţinută de preţuri mai ridicate la ţiţei şi gaze naturale, de volume mai mari ale vânzărilor de produse petroliere, contrabalansate parţial de volume mai mici ale vânzărilor de gaze naturale şi electricitate.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a crescut, în T3, cu 72%, la 1,042 miliarde de lei, datorită preţurilor mai mari la ţiţei şi gaze naturale, cererii mai bune, costurilor mai mici şi eliminării impozitului pe construcţii speciale începând cu anul 2017. Costul de producţie în USD/bep (baril echivalent petrol, n.r.) a scăzut cu 8%, în principal datorită eliminării impozitului pe construcţii speciale şi măsurilor de eficientizare a costurilor. Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acţionarilor OMV Petrom SA a fost 778 milioane de lei (creştere de 76%).

Rezultatul din exploatare al Grupului pentru T3/17 s-a majorat la 873 milioane lei, comparativ cu 575 milioane lei în T3/16, în principal datorită veniturilor mai mari din vânzări şi gestionării stricte a costurilor, precizează compania.

„În T3/17, am înregistrat încă un trimestru cu indicatori macroeconomici favorabili care au susţinut cererea pentru produsele noastre şi volumele de vânzări mai mari. Am beneficiat de creşterea cotaţiilor la mărfuri şi de marje de rafinare foarte solide. În plus, am continuat disciplina strictă a costurilor în vederea îmbunătăţirii poziţiei competitive pe piaţă şi am făcut progrese în privinţa proiectelor de investiţii. În consecinţă, rezultatul nostru din exploatare CCA excluzând elementele speciale în 1-9/17 a atins 2,7 miliarde de lei, atât segmentul Upstream cât şi Downstream, înregistrând creşteri semnificative. În Upstream, reducerea în continuare a costurilor unitare de producţie a supracompensat impactul din declinul producţiei. În Downstream Oil rezultatele solide au reflectat atât volumele mai mari de vânzări, cu precădere în domeniul vânzărilor cu amănuntul, cât şi un grad de utilizare a activelor companiei în continuare ridicat. Downstream Gas a avut o performanţă îmbunătăţită şi a beneficiat de înregistrarea unor venituri din asigurare aferente centralei electrice de la Brazi. Îmbunătăţirea fluxului de trezorerie extins a fost rezultatul unui flux de trezorerie din activităţi de exploatare mai mare şi al unui nivel mai redus al investiţiilor”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01% iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.