Termocentralele au ajuns la peste 40% din producția de energie

0
1750

Consumul național de energie electrică a crescut în prima jumătate a anului, iar cea mai mare parte a creșterii a fost susținută de producția din termocentrale, care îşi întăresc poziţia în asigurarea echilibrului energetic. Consumul intern de energie electrică a crescut cu 3,04% în prima jumătate a anului, potrivit ultimelor date publicate de Transelectrica. Producția a crescut, în aceeași perioadă, cu 4,54%. România a fost exportator net de energie, ba chiar exporturile au crescut cu 9,3%, în timp ce importurile au consemnat o scădere de 12%.

De unde a venit energia? Pe scurt, în principal din termocentrale, mai puțin din hidrocentrale, iar turbinele eoliene au ajuns să producă la fel de mult ca cele două reactoare de la Cernavodă, scrie e-nergia.ro.

Iar, în ciuda preocupării pentru energia din surse “verzi”, creșterea consumului și a exporturilor pare să fi fost susținută de creșterea producției de electricitate în termocentralele clasice, pe cărbune și hidrocarburi.

“În structura mix-ului de producție, în semestrul I 2017 comparativ cu 2016, s-a înregistrat o creștere a ponderii componentei termo de aproximativ 17,8% și a producției din surse regenerabile de 10,7%. Aportul componentei hidro a cunoscut o scădere de 13.8% (8,1 TWh față de 9,4 TWh). Analizând ponderile componentelor mix-ului de producție netă pentru semestrul I 2017 se observă că cea mai mare pondere (41%) este reprezentată de componenta termo urmată de componenta hidro (26%), iar energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere de aproximativ de 17% fiecare”, se arată în raportul Transelectrica, citat de economica.net.

În ceea ce privește schimburile cu vecinii, dincolo de scăderea importurilor și creșterea exporturilor, se constată, în termeni de volume, o creștere explozivă a exporturilor în relația cu Serbia. Exporturile de energie electrică spre Serbia au crescut cu 88%, ajungând la 1,14 TWh, în condițiile în care importurile au scăzut cu 84%, până la 42 GWh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.