Mihai Tudose: Redevenţele vor fi modificate în mod cert din 2018 0

0
1422

Premierul Mihai Tudose susține că redevențele vor fi modificate ”în mod cert” începând cu luna ianuarie a anului viitor. “Noi încă lucrăm la Legea redevenţelor (…) În mod cert va trebui să modificăm redevenţele, (…) cu 1 ianuarie 2018”, a declarat Tudose, la un post de televiziune. El a dat asigurări că majorarea accizelor nu va genera creşterea preţului la carburanţi, citează Bursa.

Întrebat dacă vor exista creşteri substanţiale de redevenţe, şeful Executivului a răspuns: “Să vedem cum se comportă, (firmele-n.r.) (…). Depinde de comportamentul lor”. Chestionat cum îşi explică nivelul scăzut al redevenţelor din România, Tudose a precizat: “Nu s-a uitat nimeni la ei (…) Nu dau vina pe greaua moştenire, pe ce s-a întâmplat înainte (…) Eu sunt astăzi aici pus cu o misiune de către două partide, să facem ca lucrurile să meargă în această ţară şi, dacă vom continua să nu vedem ceea ce se întâmplă, eu cred că stăm degeaba aici”.

În ceea ce priveşte majorarea accizelor la carburanţi, şeful Guvernului a mai spus că încă se fac “simulări” la Ministerul Finanţelor. “Deocamdată n-am stabilit nici cu cât creşte, nici de când creşte (…) Deocamdată la Finanţe sunt simulări pe această temă. Dar ceea ce ce este real este că ea a fost scoasă, n-a scăzut preţul la pompă nici cu un ban şi, dacă atunci cineva a crezut că noi am scos acciza ca să facă profit nişte firme, s-a înşelat. Atunci, încercăm să o băgăm la loc şi să vedem dacă firmele vor înţelege că trebuie să rămână în aceeaşi paradigmă în care au jucat atunci când ea a fost scoasă. Mai avem şi alte instrumente la îndemână pentru firme”, a mai afirmat Tudose.

Redevenţele actuale, pentru exploatări onshore (pe uscat) şi offshore (în largul mării) sunt stabilite la 3,5%-13,5% din valoarea producţiei zăcământului, în funcţie de mărimea exploatării, potrivit News.ro, în condiţiile în care în cele mai multe ţări din lume valoarea redevenţelor este de la 17% în sus. Potrivit informaţiilor vehiculate, statul român încasează printre cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol, de până la cinci ori mai mici decât statele din vârful clasamentului.

Noua lege a redevenţelor urmează să înlocuiască actualul sistem de taxare a exploatării resurselor de petrol şi gaze, sistem stabilit încă din anul 2004, când a fost privatizată Petrom, cea mai mare companie petrolieră din ţară. Contractul de privatizare a Petrom din 2014 preciza ca nivelul redevenţei să nu se modifice timp de zece ani. Sistemul redevenţelor a fost prelungit de două ori, în 2014 de Guvernul Ponta şi, ulterior, de Guvernul Cioloş, care nu a mai apucat să promoveze legea de modificare. Victor Ponta a promis, la acea vreme, că va introduce un nou sistem de taxare, mai aspru, a resurselor de petrol şi gaze.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.