Producătorii de energie solară, sub ameninţarea insolvenţelor

0
1910
Panouri solare

Mai multe parcuri fotovoltaice din România au ajuns în incapacitate de plată, unele dintre ele fiind deja în insolvenţă, după ce costurile cu producţia şi furnizarea de energie electrică au devenit mai mari decât era prevăzut.

Unul dintre motive este impredictibilitatea sursei solare, care are caracter discontinuu, însă o contribuţie o are şi politica certificatelor verzi.

„Centralele din surse regenerabile prin prisma resursei folosite – care e eminamente variabilă – nu au cum să producă constant. Astfel, atunci când nu poţi produce pentru a îndeplini contractul, trebuie să cumperi la ora respectivă de pe PZU (piaţa pentru ziua următoare – n. red.), iar când produci mai mult, vinzi“, spun reprezentanţii PATRES, organizaţia patronală a producătorilor de energie din surse regenerabile, care reuneşte 100 de membri.

Aceştia au o putere totală instalată de aproximativ 100 MW din toate tehnologiile – solară, eoliană, microhidro şi biomasă. Astfel, producătorii au devenit implicit traderi, cantitatea de energie tranzacţionată pentru a putea respecta obligaţia vânzării în cantităţi fixe fiind de două-trei ori mai mare decât producţia real înregistrată.

„Estimările noastre arată că în jur de o treime din producătorii mici şi mijlocii de energie din surse regenerabile se află în incapacitate de plată şi urmează să intre în insolvenţă sau chiar să închidă capacităţile de producţie“, spun reprezentanţii PATRES.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.