Cel mai important sector din activitatea economică a României este industria. Aproape un sfert din PIB este realizat de companiile din acest sector. Capital îi va prezenta și premia pe cei mai importanți jucători din industria energetică în cadrul Galei Premiilor Industriei Românești.

HIDROELECTRICA SA

Este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu peste 200 de hidrocentrale în exploatare, care însumează o putere instalată de peste 6.300 MW. Aproximativ 30% din producţia totală de electricitate a României a fost produsă anul trecut în hidrocentrale. Trendul a continuat şi în acest an, în primele 7 luni, Hidroelectrica asigurând mai bine de un sfert din consumul total. Acest lucru s-a reflectat şi în situaţia financiară a companiei, care anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 743 milioane de euro şi un rezultat net de 273 milioane de euro, cu 35% mai mare decât cel înregistrat în 2015. Acesta este cel mai bun rezultat înregistrat în istoria companiei. Administrată în prezent în sistem dualist, de un Consiliu de Supraveghere şi un Directorat a căror principală preocupare este dezvoltarea durabilă în condiţii de eficienţă economică, compania a continuat seria rezultatelor financiare de excepţie şi în 2017, raportând un profit de 165 milioane euro în primele cinci luni ale anului, cu 26% mai mult decât profitul brut înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu aceste rezultate, compania se pregăteşte pentru o listare de succes în anul ce urmează.

ROMGAZ SA

Investiţii de zeci sau chiar sute de milioane de euro. Aşa poate fi caracterizat, pe scurt, anul 2017 pentru Romgaz, cel mai important producător de gaze naturale de pe piaţa românească. În vara anului trecut, compania a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze naturale de pe uscat din ultimii 30 de ani. La zăcământul Caragele din Buzău, investiţiile au ajuns deja la 40 de milioane de euro, iar în perioada următoare compania va investi încă 100 mil. euro. Aici va fi creat şi un atelier, care constă în realizarea de noi sonde şi conducte de aducţiune şi colectoare, ne-a declarat Virgil Metea, directorul general al companiei. Tot aici, compania şi-a propus să facă noi angajări şi redistribuiri de personal, fiind vizate câteva sute de persoane pentru acest proiect. O altă investiţie importantă a Romgaz constă în construcţia centralei de la Iernut, un proiect de 268 mil. euro, realizat din fonduri proprii, care va fi finalizată în 2020. În prima jumătate a acestui an, afacerile companiei s-au cifrat la 530 milioane de euro, în creştere cu circa 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit net de 193 mil. euro, cu peste 40% mai mare faţă de nivelul înregistrat în primul semestru din 2016

ELECTRO-ALFA INTERNAȚIONAL SRL

Firma Electro-Alfa Internaţional face parte din grupul Electroalfa, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul energetic, specializat în producţia şi furnizarea de echipamente electrice de medie şi joasă tensiune. 2016 a fost un an important pentru Electroalfa, întrucât a marcat atât un sfert de secol de la înfiinţarea companiei, dar şi implementarea unui nou sistem de management bazat pe principii Kaizen. În prezent, compania are în derulare programe investiţionale care au ca obiectiv extinderea capacităţilor de producţie a căror valoare totală se ridică la 7,7 milioane lei. Acestea vizează extinderea fabricii de confecţii metalice şi construcţia unei noi fabrici de echipamente de medie tensiune. Pentru acest an, Gheorghe Ciubotaru, fondatorul şi preşedintele grupului, se aşteaptă la o cifră de afaceri de peste 128 mil. lei (28,5 mil. euro), în creştere cu 10% faţă de anul precedent. În prezent, grupul Electroalfa are 480 de angajaţi, care activează atât în cadrul celor 3 fabrici de producţie din Botoşani, cât şi în birourile de vânzări sau proiectare din mai multe oraşe din ţară sau Republica Moldova. Anul viitor este estimată o creştere a personalului cu 20% ca urmare a extinderii capacităţilor de producţie.

OIL ENERGY TRADING

Înfiinţată în urmă cu cinci ani, compania Oil Energy Trading (Țiriac Energy), parte a Grupului Țiriac, şi-a propus ca până la finele acestui an să devină cel mai eficient şi de încredere furnizor de produse petroliere din România. Intenţia omului de afaceri de a intra pe această piaţă a fost prezentată în exclusivitate de revista Capital. Planurile iniţiale par a fi respectate. În primăvara acestui an, compania a inaugurat primele patru staţii în franciză din reţeaua pentru care îşi propune să atragă 50 de parteneri. În fiecare dintre cele patru staţii investiţia în branding s-a ridicat la valoarea de 50.000 de euro, respectiv 200.000 de euro în total. Lanţul de benzinării va funcţiona sub numele Țiriac Energy – Sincro. Adiţional reţelei de benzinării în franciză, compania are în plan poziţionarea în zonele urbane, dar şi în cele de tranzit, a 150 de staţii de carburant inovatoare fără personal, care vor opera sub titulatura Țiriac Energy – Prompt. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 53 milioane de euro, în creştere cu 5% faţă de nivelul înregistrat în anul anterior, şi de nouă ori mai mare faţă de valoarea raportată în primul an de funcţionare.

AEM SA

AEM SA este una dintre puţinele fabrici simbol ale Timişoarei care nu doar că a rămas întreagă, dar s-a şi dezvoltat. Fabrica de Aparate Electronice de Măsură (AEM) a fost înfiinţată în urmă cu aproape cinci decenii, mai exact pe 1 mai 1970, dar a intrat în producţie în 1972. Se împlinesc 45 de ani de tradiţie, perioadă în care de pe poarta fabricii au ieşit zeci sau chiar sute de milioane de aparate de măsurare pentru toate utilităţile. Dacă în urmă cu 10 ani AEM raporta afaceri de 49 de milioane de lei (13 mil. euro), pentru acest an conducerea şi-a bugetat atingerea unei cifre de 92 de milioane de euro. Cea mai mare parte a majorării cifrei de afaceri se datorează unui contract semnat cu grupul Enel, prin care AEM s-a angajat să producă contoare inteligente de energie electrică. La AEM, procesul de producţie este unul amplu şi integrat: de la prelucrare mecanică şi fabricarea pieselor până la asamblare şi calibrare. Compania a investit în ultimii ani şi într-un centru de dezvoltare şi cercetare, unul din cele mai perfomante din ţară. „De la momentul privatizării (1998 – n.r.) am investit în AEM 58,7 milioane de euro“, a menţionat preşedintele directoratului, Olimpia Moica.

TRANSGAZ SA

Transgaz este operatorul tehnic al sistemului naţional de transport al gazelor naturale. Societatea intenţionează să devină un operator de transport cu recunoaştere pe piaţa internaţională a gazelor naturale, şi are toate şansele să o facă, având în vedere proiectele în care este implicată. Compania a fost desemnată să realizeze pe teritoriul României gazoductul BRUA. Proiectul Bulgaria-România-Ungaria-Austria presupune construirea unei conducte de 478 km pe teritoriul ţării noastre. Costurile sunt evaluate la peste 500 milioane de euro, din care 179 milioane de euro este finanţare europeană, diferenţa urmând să fie suportată de Transgaz. Recent, compania a semnat o finanţare de 50 mil. euro cu BEI. Totodată, Transgaz a lansat în vara acestui an şi proiectul Țărmul Mării Negre – Podişor, prin care urmează să fie transportate gazele naturale din Marea Neagră până la Giurgiu, unde se face joncţiunea cu BRUA. Anul trecut, compania a avut un rulaj de 388 mil. euro, cu 10% mai mare decât cifra de afaceri înregistrată anul anterior. În primul semestru al acestui an, afacerile au crescut cu 25%, ajungând la 225 mil. euro.

OIL TERMINAL SA
Compania are o poziţie strategică în zona Mării Negre, fiind cel mai mare operator pe mare, specializat în vehicularea ţiţeiului, produselor petroliere şi petrochimice lichide în vederea import/exportului şi tranzitului. Societatea se poate lăuda cu o tradiţie de peste un secol, fiind înfiinţată în urmă cu 119 ani, până în 1990 purtând diverse nume. Compania deţine trei depozite mari, cu o capacitatele totală de 1,7 milioane de metri cubi, conducte de încărcare şi descărcare produse petroliere cu o lungime totală de 30 km. Pentru Oil Terminal, 2016 a însemnat anul cu cele mai bune rezultate financiare din perioada 2012-2017. Profitul net al companiei a ajuns la 3,4 milioane de euro, de aproape trei ori mai mare decât cel înregistrat în anul anterior. Și cifra de afaceri a Oil Terminal a cunoscut o majorare de 15%, de la 31,1 milioane euro, nivel consemnat în 2015, la 35,75 milioane de euro în 2016. Din nefericire, în prima parte a acestui an, compania a fost nevoită să raporteze o scădere cu 15% a prestaţiilor realizate, lucru care a condus la realizarea unei cifre de afaceri de 16,8 mil. euro, în scădere cu 2,4%. Astfel că si rezultatul net s-a diminuat cu peste 20%.

BLACK SEA OIL & GAS SRL

Black Sea Oil & Gas, deţinută integral de Carlyle International Energy Partners (SUA), desfăşoară operaţiuni de explorare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele Midia (zona de apă de mică adâncime) şi Pelican, situată în platforma continentală a Mării Negre. În primăvara acestui an, compania a atribuit un contract de foraj pentru săparea a două sonde de explorare offshore, situate în perimetrul Midia. În cadrul unui interviu acordat Capital, în primăvara acestui an, Mark Beacom, CEO-ul BSOG, a anunţat că producţia anuală de gaze ar urma să fie de 500 milioane mc, într-o primă fază, urmând să ajungă la circa un miliard mc, în doi – trei ani. De altfel, Capital a arătat, în exclusivitate, că BSOG şi-a rezervat deja capacitatea de a livra gaze în sistemul naţional de transport începând cu 1 iulie 2019. „Investiţiile firmelor care au deţinut calitatea de titulari ai celor două perimetre se ridică, în prezent, la 200 mil. de dolari. Estimăm că, dacă şi eforturile de explorare viitoare vor fi încununate de succes, 500 milioane de dolari ar putea fi cheltuiţi doar pentru dezvoltarea perimetrului Midia“, ne-a transmis CEO-ul BSOG.

SMART DIESEL SRL

Smart Diesel din Arad poate fi catalogat cel mai mare benzinar independent de pe piaţa românească. Compania are parteneriate cu peste 1.000 de staţii din nouă pieţe europene, iar pe plan local deţine 23 de staţii proprii. Cea mai recentă staţie a fost inaugurată la Pecica, în urma unei investiţii de 2 milioane de euro, pe care reprezentanţii companiei vor să o majoreze la 6 milioane de euro. În acest an, compania a deschis şi un complex de spaţii de servicii amplasat în apropierea vămii Nădlac, ce include o staţie de combustibil pentru camioane, parcare şi restaurant, iar în viitor şi o staţie de retail. Deschiderea de noi staţii şi creşterea flotei de cisterne sunt principalele obiective ale companiei, care anul trecut a depăşit pragul de 150 milioane de euro cifră de afaceri. Mai exact, rulajul afacerilor a ajuns la 157 mil. euro, cu 28% mai mare faţă de cel înregistrat în anul anterior. Și în acest an reprezentanţii companiei se aşteaptă la o creştere peste media pieţei. În prezent, compania are circa 100 de angajaţi, dublu faţă de numărul personalului de la finele anului 2015, iar pentru anul viitor se aşteaptă la o creştere a numărului de angajaţi cuprins între 10% şi 15%.

ROMELECTRO

Romelectro este o companie românească privată cu peste 45 de ani de experienţă în sectorul energetic. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, nivel similar cu cel obţinut în anul anterior, dar mai mare cu 55% faţă de rulajul afacerilor din 2014. Pentru acest an, compania şi-a propus consolidarea afacerilor în calitate de contractor general, la nivel de grup, atât pe piaţa internă, cât şi internaţională. Astfel, conducerea Romelectro estimează dublarea principalilor indicatori financiari, faţă de anul trecut când profitul, la nivel de grup, s-a cifrat la un million de euro. „Anul 2016 a fost unul bun pentru Romelectro, am continuat re-ingineria internă, am accelerat acţiunile de expansiune pe pieţe externe, astfel încât afacerile în 2017 vor fi semnificativ mai mari. Pe piaţa externă suntem prezenţi în Kosovo şi Egipt, unde am înfiinţat câte o sucursală, şi în Arabia Saudită, unde am înfiinţat o filială la care suntem acţionar majoritar“, a declarat Cristian Secoşan, directorul general al companiei. Pe piaţa internă, compania a câştigat contractul pentru termocentrala de la Iernut a Romgaz, cel mai mare proiect de energie demarat de o companie de stat din ultimii 27 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.