Total preia Maersk Oil într-o mega-tranzacție de 7,45 mld. USD

0
1645

Grupul petrolier francez Total a anunţat luni preluarea companiei daneze de explorare şi producţie petrolieră Maersk Oil pentru 7,45 miliarde de dolari (6,3 miliarde de euro), achiziţie care îi permite să îşi consolideze rezervele şi să îşi majoreze producţia pentru a ajunge la trei milioane de barili echivalent petrol pe zi în 2019, informează Reuters şi AFP.

Grupul danez din domeniul shipping-ului A.P. Moller-Maersk, care deţine totalitate acţiunilor Maersk Oil, va primi echivalentul a 4,95 miliarde de dolari în acţiuni Total, iar de asemenea grupul francez va prelua 2,5 miliarde de dolari din datoriile Maersk Oil. Astfel A.P. Moller-Maersk va primi acţiuni echivalente cu 3,75% din capitalul Total, iar finalizarea tranzacţiei este aşteptată pentru primul trimestru din 2018, conform Agerpres.

“Integrarea activităţilor Maersk Oil va face din Total al doilea mare operator petrolier din marea Nordului cu poziţii semnificative în Marea Britanie, Norvegia şi Danemarca” a subliniat directorul general de la Total, Patrick Pouyanné.

Această achiziţie va complementat poziţiile pe care le are Total în Golful Mexico, Algeria, Kenya şi Kazahstan, permiţând grupului francez să adauge la rezervele sale un miliard de barili echivalent petrol, dintre care 85% în ţările din OECD, ceea ce va echilibra riscurile din portofoliul său.

În ultimele luni au fost anunţate ritmul tranzacţiilor în sectorul energetic s-a accelerat, semn că industria a ieşit din criză. Transocean Ltd. a plătit 3,4 miliarde de dolari pentru preluarea Songa Offshore, BP Plc a vândut o participaţie de 1,7 miliarde de dolari la o societate mixtă din China iar Royal Dutch Shell Plc a ieşit dintr-o societate mixtă irlandeză pentru 1,2 miliarde de dolari.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.