Brazilia a declanșat luni procesul de privatizare pentru cea mai mare utilitate energetică al țării, Eletrobras, aceasta fiind considerată cea mai îndrăzneață mișcare efectuată de un guvern care se luptă să scape de un deficit bugetar record.

Ministerul Mineritului și Energiei a notificat Centrais Elétricas Brasileiras SA, societatea holding cunoscută sub numele de Eletrobras, anunțând planul de vânzare și a declarat public că va discuta propunerea în consiliul special al președintelui Michel Temer privind privatizările, potrivit Reuters. În timp ce atât modelul, cât și termenii privatizării urmează a fi deciși, guvernul va păstra dreptul de veto asupra deciziilor strategice, a afirmat ministerul.

Certificatele americane de depozit ale Eletrobras EBR.N au crescut cu 20% în urma anunțului, atingând 5,34 dolari după încheierea ședinței de tranzacționare, pe piața liberă. Anterior, ADR-urile au închis ziua de luni la bursa din New York la un nivel de 4.45 dolari. Temer vrea să atragă investiții private în infrastructura energetică și de transport a Braziliei, dar renunțarea la controlul unei companii conduse de stat ar consemna un contrast puternic în comparație cu atitudinea politicienilor în privința privatizărilor, considerate nepopulare. Vânzarea cu succes a pachetului guvernamental deținut la Eletrobras l-ar ajuta pe Temer să atingă un obiectiv bugetar recent extins și să evite o altă retrogradare a ratingului datoriei după cea mai gravă recesiune din Brazilia.

Guvernul consideră că participația sa la Eletrobras este de cel puțin 12 miliarde de reali (3,8 miliarde de dolari), a declarat o sursă guvernamentală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.